הריאות המופלאות: המדע שמאחורי הנשימה
- Eyal Kleinhendler
- Jun 30
- 6 min read
כל יום, הריאות שלך עובדות ללא הפסקה כדי להכניס אוויר ולתמוך בחייך. למעשה, אדם ממוצע נושם כ־23,000 נשימות ביום! אפשר לשרוד כמה שבועות ללא מזון וכמה ימים ללא מים, אך ללא אוויר נשרוד רק כשתי דקות. בפוסט הזה נחקור את יסודות פיזיולוגיית הריאות – כיצד הריאות פועלות, מדוע הן חיוניות כל כך, ונפריך כמה מיתוסים נפוצים לגבי נשימה ותפקוד הריאות.
כיצד אנו נושמים: אנטומיית הריאות
כאשר אתם נושמים פנימה, שריר גדול שמתחת לריאות בשם סרעפת מתכווץ ונע כלפי מטה, מרחיב את חלל בית החזה ומושך אוויר לתוך הריאות. האוויר נכנס דרך האף (רצוי) או הפה, עובר מטה דרך קנה הנשימה לתוך שני צינורות אוויר ראשיים – הסימפונות – המובילים לכל ריאה. הסימפונות מתפצלים לצינוריות קטנות יותר הנקראות ברונכיולות, בדומה לענפי עץ המתפשטים לכל עבר בתוך הריאה. תוכלו לדמיין את הריאה כעץ הפוך – קנה הנשימה הוא הגזע, הסימפונות והברונכיולות הן הענפים, ואלפי העלים הזעירים בקצוות הם שקיקי האוויר. “עלים” אלה הם הנאדיות (אלוויולות) – שקיקי אוויר מיקרוסקופיים שבהם מתרחש הקסם של חילוף הגזים.
עובדה מגניבה: בריאות יש כ 500 מליון נאדיות אשר ביחד יוצרות שטח פנים של כ 100 מטר רבוע !
כל נאדית עטופה ברשת של כלי דם זעירים הנקראים נימי דם. כשאתם שואפים, האוויר הממלא את הנאדיות עשיר בחמצן. החמצן עובר דרך הדפנות הדקות של הנאדיות אל הדם שבנימים. באותו זמן, גז פסולת – פחמן דו-חמצני – עובר מהדם אל תוך הנאדיות כדי שיוצא החוצה בנשיפה. למעשה, הריאות שלכם מחליפות פחמן דו-חמצני בחמצן בכל נשימה, ומספקות לזרם הדם חמצן טרי שאותו הוא מוביל לכל תא ותא בגוף. התהליך הזה מתרחש ברציפות ובאופן אוטומטי – מרכז הנשימה במוח מתאים את קצב הנשימה שלכם לצורכי הגוף, גם מבלי שתחשבו על כך.
עובדה מגניבה: הדם מבלה כ 0.75 שניות בנימי הדם בכל מחזור פעימה של הלב !
מעניין לציין שהריאות אינן זהות – הריאה הימנית שלכם גדולה מעט יותר ומחולקת לשלוש אונות, בעוד שהריאה השמאלית מחולקת לשתי אונות (כדי לפנות מקום ללב). דרכי האוויר בתוך הריאות מצופות בריסים זעירים (cilia) ובשכבת רירית (מוקוס). יחד, הם פועלים כמסוע לניקוי – לוכדים ומסלקים אבק, חיידקים וחלקיקים אחרים הנכנסים עם האוויר. הריסים מניעים את הריר יחד עם הפולשים שנתפסו בו כלפי מעלה, עד שאתם משתעלים, מתעטשים או בולעים אותם. כך הריאות מגנות על עצמן ומשאירות את דרכי הנשימה נקיות ככל האפשר.

הריאות בפעולה: דוגמאות בחיי היומיום
לעיתים איננו שמים לב לנשימה שלנו עד שמשהו גורם לנו לנשום בכבדות – למשל בזמן פעילות גופנית או טיפוס במדרגות. בעת פעילות מאומצת, השרירים משתמשים ביותר חמצן ומייצרים יותר פחמן דו-חמצני, ולכן הנשימה שלכם מואצת כדי להתמודד עם הדרישה. אתם מתחילים לקחת נשימות עמוקות יותר, ומפעילים לא רק את הסרעפת אלא גם שרירים מסייעים בבית החזה ואפילו בצוואר כדי להכניס יותר אוויר. הלב פועם מהר יותר כדי לשנע את החמצן הנוסף לשרירים ולהרחיק מהם את עודף הפחמן הדו-חמצני. זו הסיבה שבזמן מאמץ אתם מרגישים את הלב והנשימה פועמים בקצב מוגבר – הגוף מגביר אוטומטית את אספקת החמצן לכל מקום שצריך.
דוגמה יומיומית נוספת היא ההבדל בין נשימה דרך האף לנשימה דרך הפה. נשימת אף עדיפה בדרך כלל, כיוון שהאף משמש כמעין מסנן ומכשיר לחות טבעי. כאשר האוויר עובר דרך מעברי האף, הוא מתחמם ומתלחלח לפני כניסתו לריאות, והשערות הזעירות והרירית באף לוכדות אבק ומיקרובים. בנשימה דרך הפה, לעומת זאת, האוויר מגיע ישירות לגרון ולריאות ללא סינון מלא – לכן הגרון יכול להתייבש או להציק לאחר נשימת אוויר קר ויבש דרך הפה. כמובן, כשהאף סתום או במהלך פעילות מאומצת, אין ברירה אלא לנשום דרך הפה, אבל חשוב להבין שלנשימת אף יש יתרונות: היא מגנה על הריאות על ידי סינון וחימום האוויר.
הריאות שלכם מעורבות גם בדברים נוספים בחיי היומיום – כמו דיבור, שירה וצחוק. כאשר אתם מדברים או צוחקים, האוויר מהריאות זורם דרך מיתרי הקול ויוצר צליל. גם חוש הריח קשור לנשימה: כדי להריח היטב, אנו נושמים אוויר דרך האף שמביא את חלקיקי הריח אל קולטני הריח. זהו עוד תפקיד משני אך חשוב של מערכת הנשימה שלנו, הממחיש עד כמה הנשימה משולבת בתפקודים יומיומיים רבים.
ניפוץ מיתוסים נפוצים על נשימה וריאות
למרות שהנשימה היא תהליך טבעי, קיימים לא מעט מיתוסים ואי-הבנות לגביה. בואו נתקן כמה מהנפוצים שבהם:
מיתוס: “כמה שיותר חמצן – יותר טוב. תמיד כדאי לנשום הכי עמוק שאפשר” מציאות: אצל אדם בריא במנוחה, הדם כבר כמעט רווי לחלוטין בחמצן בנשימה רגילה. למעשה, בתנאים רגילים ריווי החמצן בדם הוא בערך 95%–100%i. לקיחת נשימות עמוקות במיוחד כשאין צורך לא תעלה בהרבה את כמות החמצן בדם; לעומת זאת, היא עלולה לגרום לסחרחורת בכך שהיא מורידה יותר מדי את רמת הפחמן הדו-חמצני. היפרוונטילציה (נשימת-יתר מהירה או עמוקה מדי) יכולה לגרום לתחושת סחרחורת בגלל ירידה ב-CO₂, וזה למעשה מצב בלתי רצוי אלא אם עושים זאת בטכניקות נשימה מבוקרות. הגוף שלכם יודע לווסת את הנשימה היטב בעצמו – אם תצטרכו יותר חמצן (למשל במהלך פעילות גופנית), הנשימה שלכם כבר תעמיק ותואץ באופן טבעי. נשימה מוגזמת ללא צורך לא תגביר לכם את האנרגיה; להיפך, היא יכולה לגרום לתחושה לא טובה. המסר הוא שנשימה בריאה היא נשימה מאוזנת – לא רדודה מדי ולא עמוקה מדי ללא סיבה.
מיתוס: “נשימה דרך הפה טובה בדיוק כמו נשימה דרך האף” מציאות: אמנם ניתן בהחלט לקבל אוויר דרך הפה, אך הדבר מדלג על כמה תהליכי השבחה וסינון חשובים שהאף מבצע. כאשר אוויר נכנס דרך האף, הוא עובר סינון, חימום והוספת לחות כדי להתאים לגוף. שערות ורירית האף לוכדות חלקיקים, אבק וחיידקים רבים, כך שפחות “לכלוך” מגיע לריאות. בנשימה דרך הפה, האוויר מגיע ישר לריאות בלי הסינון הזה – מה שעלול לגרום ליובש בגרון ובדרכי הנשימה ואף להגביר את הסיכון לגירוי או זיהום בגרון. ברור שלעתים אין ברירה (כשאף סתום, למשל), ואין זה מסוכן לנשום מהפה כשצריך, אבל בשגרה נשימת אף עדיפה לבריאות הריאות. חשבו על האף כקו הגנה ראשון של מערכת הנשימה – הוא מסנן ומכין את האוויר עבור הריאות, וכדאי לנצל זאת.
מיתוס: “פחמן דו-חמצני הוא רק גז פסולת שאין לו תפקיד” מציאות: פחמן דו-חמצני (CO₂) אכן נחשב כתוצר פסולת שצריך לפלוט, אך יש לו גם תפקיד חיוני בגוף – הוא מסייע בוויסות קצב הנשימה ובשמירת מאזן החומציות בדם. המוח שלכם עוקב בדריכות אחר רמות ה-CO₂ בדם: כש-CO₂ עולה, המוח מאותת לכם להגביר נשימה כדי לשחרר את העודפים. אם נושמים מהר מדי ומפחיתים מאוד את רמת ה-CO₂, זה יכול לשנות את האיזון הכימי בדם ולגרום לתסמינים כמו סחרחורת, עקצוצים בידיים וברגליים ותחושת “ערפול”. לכן, אף ש-CO₂ הוא תוצר שצריך להיפטר ממנו, הוא אינו “רעיל” ברמות הנורמליות שהגוף מייצר – הוא חלק טבעי ממשוואת הנשימה, והגוף משתמש בו כדי לכוון את קצב ועומק הנשימה הנכונים. במילים אחרות, נשימה תקינה היא עניין של איזון: קליטת מספיק חמצן וגם שמירה על רמה תקינה של CO₂.
מיתוס: “עם הגיל, זה נורמלי להיות קצר נשימה” מציאות: נכון שיכולת הריאה וקיבולת הנשימה עלולות לרדת מעט עם הגיל – תפקודי הריאות מגיעים לשיא בצעירות ולאחר גיל 35 בערך חלה ירידה הדרגתית (מאבדים כ - 20 סיסי לשנה). אך קוצר נשימה תמידי אינו חלק טבעי מהזדקנות. אם אתם מבחינים שקשה לכם לנשום אפילו במאמץ קל, או שאתם מתנשמים בכבדות במנוחה, אל תייחסו זאת אך ורק לגיל. זה יכול להעיד על בעיה רפואית כמו אסתמה, COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), מחלת לב או מחלת ריאה אחרת. אמנם אנשים מבוגרים אולי יאטו את הקצב, אבל לא אמור להיות להם קשה לנשום בפעילות יומיומית רגילה. זכרו: תחושת קוצר נשימה חריגה היא סימן שכדאי לפנות בגללו לרופא – לא משנה בני כמה אתם.

שמירה על בריאות הריאות
הריאות שלכם עושות עבורכם עבודה מדהימה ללא הפסקה, וישנן דרכים לעזור להן להישאר במיטבן. הדבר החשוב ביותר הוא לא לעשן – ועבור מעשנים, לעזוב את הסיגריות. עישון סיגריות (וגם עישון פסיבי) גורם לנזק מצטבר לדרכי הנשימה ולנאדיות הריאה. עם זאת, לעולם לא מאוחר מדי להפסיק: מרגע שמפסיקים לעשן, הריאות מתחילות בתהליך ריפוי עצמי. תוך חודשים ספורים ניתן לראות שיפור בתפקוד הריאות, והסיכון למחלות ריאה ולב מתחיל לרדת.
כדאי גם להגן על הריאות מחשיפה לזיהום אוויר ומגירויים: בימי זיהום אוויר כבד השתדלו להישאר במבנים סגורים, ואם אתם חייבים לצאת – מסכה יכולה לעזור בסינון חלק מהחלקיקים המזיקים. בבית, שימרו על איכות אוויר טובה – אווררו את הבית, הימנעו מעישון בבית, והרחיקו כימיקלים חזקים (לדוגמה, אקונומיקה ואמוניה) מאזורי מגורים ללא איוורור. בדקו את הבית לנוכחות ראדון (גז רדיואקטיבי טבעי שעלול להצטבר בבתים ומהווה גורם סיכון לסרטן ריאה) – במיוחד אם אתם גרים באזור מועד לכך.
פעילות גופנית סדירה מועילה מאוד לריאות. פעילות אירובית כמו הליכה, רכיבה על אופניים או שחייה משפרת את סיבולת הלב-ריאה – הריאות והלב לומדים לנצל חמצן ביעילות רבה יותר, והשרירים בין הצלעות והסרעפת מתחזקים. אפילו אנשים עם בעיות ריאה כרוניות מרוויחים מפעילות גופנית מותאמת: יש תוכניות שיקום ריאתי שבהן מלמדים תרגילי נשימה ופעילות בטוחה, מה שמשפר את היכולת הגופנית ומפחית קוצר נשימה ביומיום. זכרו להתייעץ עם רופא לגבי סוג וכמות הפעילות המתאימה אם יש לכם מחלת ריאות.
גם תרגילי נשימה עשויים לסייע. תרגיל נשימת סרעפת (נשימה “בטנית”) מלמד אתכם להשתמש בסרעפת יותר מאשר בשרירי החזה העליון, מה שמייעל את חילוף הגזים. תרגיל נשיפה בשפתיים קמוצות (pursed-lip breathing), שבו נושפים לאט דרך שפתיים מכווצות (כאילו שורקים), מסייע לשמור על דרכי נשימה פתוחות יותר זמן ומקל על נשיפה, במיוחד אצל חולי COPD. טכניקות אלו יכולות להפחית תחושת קוצר נשימה בעת מאמץ או התקף חרדה.
לבסוף, שמרו על הבריאות הכללית: הקפידו על תזונה מאוזנת, שינה מספקת והפחתת מתחים – כל אלו משפיעים בעקיפין גם על הריאות. ואל תשכחו חיסונים: חיסון שנתי נגד שפעת, RSV, וכן חיסונים נגד דלקת ריאות ו-COVID-19 (אם מומלץ לכם), יכולים למנוע מחלות קשות שפוגעות בריאות. מחלות ריאה זיהומיות כמו שפעת ודלקת ריאות עלולות להיות מסוכנות יותר לאנשים עם ריאות רגישות או מוחלשות, ולכן מניעתן באמצעות חיסון היא צעד חשוב.
הריאות שלכם עובדות בשבילכם 24/7, וכדאי לעזור להן בכך. הבנת אופן פעולתן וניפוץ מיתוסים שגויים הם צעדים ראשונים לטיפול טוב יותר בעצמכם. זכרו שהשקעה בבריאות הריאות היום תניב איכות חיים טובה יותר מחר.
Comments